živé polévky

16.02.2023

Zelňačka bez vaření

(předem připravené domácí) kokosové mléko asi hrnek, namočená slunečnicová semínka asi 2 hrsti,
jednu větší mrkev, kousek cukety nebo krémové dýňe, porku, stroužek česneku a kvašené zelí (tuřanské nebo kvasíme si sami) množství podle chuti jak má byt polévka kyselá, podle toho jak chci aby polévka byla hustá vlažné vody, ze začátku méně pak
koření /palivá/ paprika, na špičku nože kmínu, sůl himalajská (nepoužíváme běžnou sůl s přidaným jodem). Ozdoba dýňový olej, porek, slunečnicová semínka.

Vše rozmizujeme na krém. Nebo může vše rozmixovat a zelí přidat nakonec abychom zůstala struktura zelí. Doporučuji si ze začátku udělat toho méně, na studené nebo vlažné polévky si někdy zvykáme.

Kořenovka na žluto :)  omáčka nebo polévka

převzato a upraveno z veřitčinevařit.

1 velký kořen petržele 4, půl velké mrkve, půl malé cuketky, střední žluté cibule, šťáva z půl citrónu,  4 lžíce panenského slunečnicového oleje, půl lžičky mletého bílého pepře, jedna lžička himalájské soli 1 až 1,5 hrnku vlažné vody, podle toho, jak hustou polévku chceme. Vše nakrájíme rozmixujeme nejlépe ve vysokootáčkovém mixéru. Můžeme přidat kousky nakličené pohanky nebo čočky. Na ozdobu petrželku.

Rejuvelak

jako základ polévek a jiných receptů z knihy Ch. Opitzeˇ-Výživa pro člověka a Zemi.

Je to tekutina vynalezená Ann Wigmorovou. Naklíčená pšeničná zrna jsou důvodem této enzymaticky velmi aktivní tekutinou  chutnající jako kyselé mléko. Naklíčená  zrna pšenice dáme s trojnásobným množstvím vody do nádoby. zakryjeme necháme stát 24 hodin. Hotový Rejuvelak slijeme. Je možné ho ucjhiovat několik dní v ledničce- Zrna mohou být k výrobě opět použita, ještě 2X.

Doporučuji více nakličovat různá semínka, na netu je spouta doporučení co můžete nakličovat. Nejznámější je čočka, mungo, pšenice a jiné druhy obilovin, také divoká rýže. Můžete přidávat do sálatů nebo dělat studené polévky, také placky nebo svačinky.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky