živé polévky
Zelňačka bez vaření
(předem připravené domácí) kokosové mléko asi hrnek, namočená slunečnicová semínka asi 2 hrsti,
jednu větší mrkev, kousek cukety nebo krémové dýňe, porku, stroužek česneku a kvašené zelí (tuřanské nebo kvasíme si sami) množství podle chuti jak má byt polévka kyselá, podle toho jak chci aby polévka byla hustá vlažné vody, ze začátku méně pak
koření /palivá/ paprika, na špičku nože kmínu, sůl himalajská (nepoužíváme běžnou sůl s přidaným jodem). Ozdoba dýňový olej, porek, slunečnicová semínka.
Vše rozmizujeme na krém. Nebo může vše rozmixovat a zelí přidat nakonec abychom zůstala struktura zelí. Doporučuji si ze začátku udělat toho méně, na studené nebo vlažné polévky si někdy zvykáme.
Kořenovka na žluto :) omáčka nebo polévka
převzato a upraveno z veřitčinevařit.
1 velký kořen petržele 4, půl velké mrkve, půl malé cuketky, střední žluté cibule, šťáva z půl citrónu, 4 lžíce panenského slunečnicového oleje, půl lžičky mletého bílého pepře, jedna lžička himalájské soli 1 až 1,5 hrnku vlažné vody, podle toho, jak hustou polévku chceme. Vše nakrájíme rozmixujeme nejlépe ve vysokootáčkovém mixéru. Můžeme přidat kousky nakličené pohanky nebo čočky. Na ozdobu petrželku.
Rejuvelak
jako základ polévek a jiných receptů z knihy Ch. Opitzeˇ-Výživa pro člověka a Zemi.
Je to tekutina vynalezená Ann Wigmorovou. Naklíčená pšeničná zrna jsou důvodem této enzymaticky velmi aktivní tekutinou chutnající jako kyselé mléko. Naklíčená zrna pšenice dáme s trojnásobným množstvím vody do nádoby. zakryjeme necháme stát 24 hodin. Hotový Rejuvelak slijeme. Je možné ho ucjhiovat několik dní v ledničce- Zrna mohou být k výrobě opět použita, ještě 2X.
Doporučuji více nakličovat různá semínka, na netu je spouta doporučení co můžete nakličovat. Nejznámější je čočka, mungo, pšenice a jiné druhy obilovin, také divoká rýže. Můžete přidávat do sálatů nebo dělat studené polévky, také placky nebo svačinky.