PrirozenaZivaStrava

Fotogalerie

O mně

Jmenuji se Veronika.

Začalo to jako koníček... A z koníčku je životní láska.

Už v 11 letech jsem se učila s bratrem vařit. Rodiče byli často v práci. Maminka i babičky byly stále u plotny. Přípravou jídla jsem byla stále obklopena. Během let jsem měla problémy se žaludkem. Až v roce 2022 jsem zjistila, že mnoho let trpím refluxem. Tato nemoc, kterou jsem dlouho nedokázala pojmenovat, mne nutila se zajímat o stravu. Hledat nové a zdravější recepty. Vyzkoušela jsem téměř všechny známé stravovací směry a výživové doplňky. První zásadní věc, která mi pomohla a změnila mi život byla postupná změna stravy. Z omezováním masa, pečiva a mléčných výrobků. Stala se ze mě vegetariánka.  Tou jsem 12 let. Zařila jsem i období kdy mě nákup potravin a příprava jídla nebavila.  Oblíbila jsem si recepty hlavně z veganství a vitariánství. Přerod z běžné "masité" stravy trval zpočátku rok. Časem se k myšlence vyřešit zdravotní problémy přidal velký respekt k přírodě a zvířatům. Studovala jsem také fylozofii různých náboženství a stravovacích stylů. Nyní jsem většinou ze 75% procent vitariánka (RAW vegan). S jedním hlavním vařeným vegetariánském jídle za den. Snažím se dodržovat minimálně 50% syrová strava a 50% vařená. Piji bylinné čaje a filtrovanou vodu. Káva občas a to velmi často je opražená pohanka /např. caro/ nebo když tak 100% arabica. Snažím se vyhýbat navykovým látkám a závyslostem. V kávě je kofein, v některým čajích je tein. Také emulgátorům ve stravě. Někdy si dám, ale je to vyjímka. Tedy si většinu jídla připravuji sama. Vyhýbám se polotovarům. Hlídám si pitný režim. A pravidelný spánek. TIP. Brýle blokující denní / modré světlo v noci 2 hodiny před spaním.

Prošla jsem si mnohými chybami. Někdy připravuji a ohřívám jídlo na sporáku nebo v remosce.               Nepoužívám mikrovlnou troubu, ta mi jen bolesti břicha zhoršovala.                                                                             (při ohřívání v ní se ničí téměř všechny vitamíny, zbyde jen hmota).                                                               Smažím málo. Peču výjmečně. Hlavně suším na sučičce na ovoce maximálně do 42C. 

Třeba máte také nějaké zdravotní problémy a hledáte cestu z toho ven. Nebo vám běžná strava prostě nesedí a hledáte i jinou filozofii. Dokud jsem nezačala žít sama a odpojila se od rodiny zásadní změna stravy mě nenapadla ale cítila jsem že věci musím dělat jinak. Proto se chci s vámi podělit. Nemusíte si prožívat útrapy při hledání cesty. Někdo tu cestu už prošel a je ochoten se podělit. Změna bývá někdy nepříjemná, protože se naše mysl zvyklá na rutinu někdy brání.

Zabývám se dlouholetým samostudiem receptů a svou vlastní úpravou receptů. Někdy si vymyslím vlastní recept. Ale jelikož na internetu v mnoha jazycích najdete obrovské množství receptů z celého světa otázkou je jestli jsem vymyslela nový recept nebo ho už dávno vymyslel někdo jiný, ale já jsem se zrovna přemýšlela stejně jako někdo jiný předemnou. Pokud budu znát autora receptu napíši ho. Z jakého zdroje jsem čerpala.

Mohu doporučit např. knihu od Christiana Opitze. Výživa pro člověka a zemi. Zde najdete například vědecké poznatky o nadměrném používání živočišných bílkovin v lidské stravě. Proč si myslíte že je dnes epidemie rakovin a nemocí srdce. Je třeba tělu také ulehčit a né ho pořád vysilovat trávením těžkého jídla, které zůstává dlouho nestrávené v střevech. Zhnívá tam. Rozkladné procesy zde bují. Proto žijeme jako civilizace v nemoci a pro lidi je normální být nemocný. Přijímame to jako normu, že od určitého věku nás čekají nemoci. Ale máme na výběr. Změnit uvažování a dovolit tělu jíst i odpočívat. Po jídle by se vám nemělo chtít spát. Úplně naopak. Najdete novou energii. Je dokázáno, že nevhodná strava způsobuje psychické problémy a deprese. Je to další častý problém naší doby. Pojďme to změnit. Každý znás.

Má cesta byla dlouhá dopracovat se až sem a pořád pokračuje. :)

"Víra v nějaký medicínský systém je neopodstatněná. Navzdory nárůstu armády zdravotníků se nemoci čím dál tím více rozšiřují."

Helmut Wandmaker okolo roku 1987

"Většina lidí nemá žádnou představu, co to vlastně takové kypící zdraví je. Je to pocit být doslova nadměrně naplněn životem, mít touhu být aktivní daleko za hranicemi povinností všedního dne s neutuchajícím nadšením, neúnavnou energií a jasnou hlavou. Není možné pochopit, co je to být zářivě zdravým, jestliže jsme to ve skutečnosti nikdy nezažili."

"Mrtvá potrava může sice zachovávat život lidského těla, což také činí, avšak stále víc na úkor zdraví, energie a vitality. Jestliže nejíme stravu, která tělo správně vyživuje, zemřeme nejen předčasně, ale na cestě ke smrti ještě trpíme."

Dr. Norman W. Walker (1886 – 1985)

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky